Широкото разпространение теориите на конспирацията не е ново явление, но събитията

...
Широкото разпространение теориите на конспирацията не е ново явление, но събитията
Коментари Харесай

Теория на конспирацията и защо нарцисистите я обичат

Широкото разпространяване теориите на конспирацията не е ново събитие, само че събитията през последните години демонстрираха какъв брой е значимо да ги разбираме и да се борим с тях. Всеки може да стане жертва на теорията на конспирацията, само че някои хора може да са по-податливи от други. 

Скорошно проучване, оповестено в сп.  и представено от Psychology Today, поддържа наблюденията, че хората с нарцистични черти са по-склонни да станат жертва на тайни теории. Изследователите са проучвали има ли връзка сред нарцистичните черти, тайните хрумвания и равнището на обучение, а някои от констатациите са меко казано непредвидени, отбелязва Psychology Today. 

Теория на конспирацията и за какво нарцисистите я обичат

Нарцисизмът се свързва с редица характерни черти, които варират при другите хора, само че измежду тях са характеристики като нараснало възприятие за лична значителност, възприятие за справедливост, засилена недоверчивост, потребност от одобряване и мощно предпочитание да се чувстваш специфичен. Същите черти могат да се проявят и на групово равнище под формата на " групов егоизъм ". 

Независимо дали се показват самостоятелно, или групово, нарцистичните черти подготвят хората към разбиране на тайни теории. Например поради мощното възприятие на съмнение и неналичието на примирение тайните изказвания наподобяват по-правдоподобни. И защото те се усещат по-добри от другите, тайните изказвания ги карат да считат, че имат достъп до секретна информация или че морално или интелектуално превъзхождат другите. Възможно е и просто да имат вяра в " нещо ", което им оказва помощ да се откроят като " разнообразни от тълпата ".

Колективният егоизъм може да насърчи тайното мислене в допълнение към нарцисизма на самостоятелно равнище. В този случай някой има вяра, че неговата група е специфична, превъзхожда другите групи и заслужаваща особени привилегии или самопризнание. И в случай че счита, че не получават " специфичния статут ", който заслужават, най-лесното пояснение е конспирацията, тъй като не слага под въпрос вярата си в своето предимство.  



Какво може да ни предпази 

Образованието. Изследвания през последните години са открили връзки сред равнището на обучение и вярата в теориите на конспирацията между образованието и вярата в теориите на конспирацията. Най-общо хората с по-високо обучение са по-малко склонни да имат вяра в тях, като е допустимо е това да се дължи на обстоятелството, че образованието обезпечава доста умения и качества, които опонират на естеството на тайните изказвания, като да вземем за пример сериозно мислене, когнитивна рефлексия, преценка на конкурентни причини и др.   

Обратният резултат

Когато става дума за нарцисисти резултатът от образованието в някаква област не е същият. Проучването демонстрира, че при хора с нарцистични черти, образованието има противоположен или никакъв резултат. Констатациите са ненапълно изненадващи и създателите на изследването допускат, че това може да се дължи на естеството на самия егоизъм. Образованието може просто да покачва самочувствието им, което ги прави по-малко склонни рационално да изследват и слагат под въпрос своите възгледи. Или - в случай че тайните убеждения задоволяват мощната им нужда да се усещат неповторими, те се придържат към тях и употребяват образованието си, с цел да пазят изборно тези убеждения - а затова и самочувствието си - вместо да ги оспорват. 

Важно е да се означи, че въпреки някои хора с нарцистични пристрастености да са привлечени от теориите на конспирацията, не всеки, който приема теориите на конспирацията, е нарцисист. Хората са привлечени от тези теории по разнообразни аргументи, в това число предпочитание за смисъл, неустановеност, съмнение към престижи и др.   

 
Как токсичните сътрудници приключват връзката

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР